JOEP VAN LIEFLAND & BAS LOUTER / KIJKEN & BEGRIJPEN de weg van morgen

Duo tentoonstelling met zeefdrukken en tekening.

Bas Louter maakt grote tekeningen gebaseerd op historisch beeldmateriaal, elementen uit entertainmentindustrie en verhalende tradities als film noir. Hij tekent series portretten die moeilijk te duiden lijken te zijn betreft tijd of plaats. Zijn portretten laten een fascinatie zien met ons collectief beeldgeheugen, het herkennen van beeld maar ook de verschuiving van zijn betekenis door de collectieve beeldvorming van films, boeken en andere media. Zijn werk is in 2009 getoond bij Kopeikin gallery in Los Angels en bij Ambach and Rice in Seattle.

Bas Louter (1972)
www.baslouter.com

Geboren in Alkmaar. Na zijn opleiding aan de Amsterdamse Hogeschool voor de kunsten en Hogeschool voor de Kunsten Utrecht vervolgde Bas Louter zijn opleiding aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Momenteel werkt en woont hij in Amsterdam en in Los Angeles. Bas exposeert in binnen- en buitenland.


De videotape is al jaren het centrale motief in het werk van de in Berlijn werkende kunstenaar Joep van Liefland. Galeries en expositieruimtes werden ingericht als trashy discount-videotheek (Video Palace) hierin toonde hij zijn collectie videocassettes, varieerend van B-films, erotiek tot promotievideo's en zijn eigen videoproducties.Sinds een jaar heeft van Liefland de zeefdruk toegevoegd als medium aan zijn 'Video Palace'.
Jurriaan Benschop beschrijft in Kunstbeeld.nl nr. 11 '09 deze manshoge, monumentale zeefdrukken die steeds een enkele videocassette te zien geven (of een deel daarvan) inclusief druk- en gebruikssporen. “De stemming die deze doeken samen produceren is ernstig en reflectief niet meer, zoals in sommige eerdere installaties, hilarisch of provocerend. De video is een zaak van de verbeelding geworden, van afwezigheid, in plaats van iets dat je werkelijk kunt beetpakken en afspelen. Overigens toont elke zeefdruk een unieke tape uit Van Lieflands collectie en de oplage van de zeefdrukken blijft steeds beperkt tot één.” Zijn werk is recentelijk getoond op Frieze Art Fair bij AMP-gallery, Athene en bij Galerie Gebr. Lehmann in Berlijn.

Joep van Liefland (1966)

Geboren in Utrecht. Na zijn opleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en de University of Kansas is Joep van Liefland in 1996 vertrokken naar Berlijn. Sindsdien werkt en woont hij in Berlijn als kunstenaar. Hij runt ook Kunsthalle Autocenter, een non profit artist-space in Berlijn. Joep van Liefland exposeert in binnen- en buitenland.

Friday, 20 November, 2009 to Sunday, 24 January, 2010